Грузія: на тлі протестів парламент починає розгляд «закону про іноагентів»

Грузія: на тлі протестів парламент починає розгляд «закону про іноагентів»

16.04.24 10:33 0 62
На засіданні комітету з юридичних питань парламенту Грузії 15 квітня почалося обговорення «закону про іноагентів» – законопроєкту «Про прозорість іноземного впливу», передає проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

Засідання відбувається за умов обмежень, які запровадив парламент. Зокрема, в будівлі законодавчого органу діє «жовтий» безпековий рівень, із представників медіа до парламенту пустили лише журналістів телекомпаній.

На засіданні присутні опозиціонери, проте голова комітету Анрі Оханашвілі вимикає мікрофон, коли вони вживають термін «російський закон». Вони закликають правлячу партію відкликати документ.

Читайте також: Берлін попередив уряд Грузії про небезпеку ухвалення закону про «іноагентів»

Депутати обговорюють закон на тлі акції представників неурядових організацій та ЗМІ. Учасники мітингу «Ні російському закону!» зібралися біля входу до будівлі парламенту. На місці присутні правоохоронці.

Критики вважають законопроєкт аналогом ухваленого в 2012 році в Росії законодавства про «іноземних агентів». Влада Грузії каже, що нічого спільного з російським законом у представленого законопроєкту немає.

Неурядові організації, які виступають проти закону, планують увечері біля будівлі парламенту велику акцію під гаслом «Так – Європі! Ні – російському закону!».

Законопроєкт про запровадження в Грузії статусу так званих іноземних агентів був уперше внесений до парламенту країни навесні 2023 року. Його було ухвалено в першому читанні, але відхилено в другому після масових протестів. Закон «Про прозорість іноземного впливу» зобов?язував би будь-які організації, діяльність яких фінансується з-за кордону на 20% або більше, офіційно реєструватися в статусі «іноземних агентів». ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Киргизстані схвалили подібний до російського закон про «іноагентів»

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Конгресмени закликали ...
Наступна новина: 6 років з конфіскацією ...

КОМЕНТАРІ