Рівненщина: у Володимирці запрацювала «зелена кімната»,дружня до опитування дітей

Рівненщина: у Володимирці запрацювала «зелена кімната»,дружня до опитування дітей

15.05.24 12:20 0 70
За результатами робочої зустрічі, яку в квітні цього року у Вараші провів керівник Рівненської обласної прокуратури Андрій Рудницький, на території району триває впровадження міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини.

Зокрема, у селищі Володимирець започатковано формат роботи з неповнолітніми у кримінальних провадженнях за принципом «зеленої кімнати». Її мета – отримання достовірних показань дитини під час проведення допиту або опитування в умовах мінімізації та недопущення повторної травматизації психіки за формулою ефективної взаємодії з неповнолітніми.

«Зелена кімната», відповідно до міжнародних стандартів – це спеціально облаштоване приміщення, де з дітьми, які стали жертвами насильства або свідками злочину, працюватимуть педагоги та психологи. Таким чином створені умови для дружнього індивідуального спілкування ювенальних прокурорів та правоохоронців з метою допиту дитини без зайвого стресу й у більш емоційно сприятливій атмосфері.

Також кімнати обладнані необхідними технічними засобами, які дають змогу зафіксувати свідчення дитини на аудіо-відеозапис У подальшому це може стати предметом аналізу психолога, судових експертів та інших спеціалістів, або ж - дослідження під час судового розгляду, якщо дитину в ньому не допитують.

Найбільше це стосується кримінальних проваджень за фактами вчинення злочинів сексуального характеру щодо дитини чи насильницьких проявів проти її життя та здоров'я, оскільки повторний допит у суді може завдати неповнолітнім додаткової психологічної травми.

В найближчому майбутньому такі ж "зелені кімнати" запрацюють у Зарічненській територіальній громаді та у Вараші.

Питання дотримання захисту прав дітей перебуває на постійному контролі керівництва обласної прокуратури.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Рівнянин Waldemar ...

КОМЕНТАРІ