Звернення міського голови Тернополя Сергія Надала з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій

Звернення міського голови Тернополя Сергія Надала з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій

21.05.24 08:50 0 124
Українці! Друзі!

Тернопіль та Україна відзначає День пам’яті і скорботи про жертви, які загинули або постраждали в Україні в наслідок політичних репресій комуністичного режиму.

За період масштабної репресивної кампанії 1937–1938 років, яку назвали Великим терором, в Українській РСР засудили 198918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту відправили до в’язниць та виправно-трудових таборів (звільнено було тільки 0,3%).

Загалом, внаслідок масових репресій у 1927-1938 роки людські втрати в країні, за різними даними, становили щонайменше 4,4 мільйони осіб. А прямі й опосередковані демографічні втрати України від сталінського терору та війн у той період можуть сягати 45 млн. осіб. В умовах нормального демографічного розвитку, українці могли б стати стомільйонним народом.

Це був страшний геноцид української нації.

Одним із найбільших на території України місцем поховання жертв сталінських репресій є Биківня. Вже встановлено імена понад 19 тисяч розстріляних громадян.

московські рашисти, як і їх попередники, здійснюють новий геноцид української нації. Трагедія Маріуполя, Бучі, Ірпеня та Ізюму трагічними літерами вписана в історію України поряд з трагедіями Биківні, Рутченкового поля, Дем’яніва лазу та Заліщиків. І лише завдяки нашим Героям-захисникам цей список не збільшується. Врятовані мільйони життів українців, а українська земля горить під ворогом.

І найкращим пам’ятником всім жертвам репресій буде мир на українській землі після перемоги над нашим багатовіковим московським ворогом.

Тож спільно стоїмо на сторожі нашої незалежності. Вклоняємося мужності Героям, які протистоять кривавому рашизму.

Нехай Богородиця накриває наших воїнів своїм покровом!

Пам’ятаємо всіх Героїв, які не дожили до цього дня.

Слава Україні!

Героям Слава!

Міський голова Тернополя Сергій Надал

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ