Проточний водонагрівач чи бойлер - як отримати гарячу воду?

Проточний водонагрівач чи бойлер - як отримати гарячу воду?

29.05.24 08:33 0 288

Тема гарячої води та опалення дуже актуальна для власників нерухомості. Це пов'язано не тільки з економією електроенергії, а й з аспектами, важливими для комфорту в будинку. Тому багато власників будинків і квартир задаються питанням, що краще - проточний водонагрівач або накопичувальний бойлер. Нижче ми розглянемо відмінності між цими двома варіантами і пояснимо переваги та недоліки кожного з них.

Що таке бойлер?

Бойлер, який часто називають також баком для гарячої води або накопичувальним водонагрівачем, - це прилад, який нагріває і зберігає воду в спеціальному баку з теплоізоляцією. Це дає змогу одразу ж отримати доступ до гарячої води, щойно відкривається кран. Бойлер може працювати від різних джерел енергії, таких як електрика, газ або сонячна енергія. Одна з головних переваг бойлера - здатність забезпечити велику кількість гарячої води, щойно вона знадобиться. Однак для його встановлення потрібне місце, а при неправильному виборі розміру може виникнути небезпека того, що гаряча вода закінчиться, коли запаси води будуть витрачені. Ознайомитися з асортиментом бойлерів на 80 л можна тут: atlantic бойлер 80 л.

Що таке водонагрівач миттєвої дії?

Проточний водонагрівач - це прилад, який нагріває воду тільки тоді, коли вона необхідна, безперервно пропускаючи її через нагрівальний пристрій. Це означає, що нагрівається тільки та кількість води, яка дійсно необхідна, що дає змогу економити електроенергію. Водонагрівач миттєвої дії не потребує зберігання гарячої води і тому часто займає менше місця, ніж бойлер. Крім того, немає ризику, що гаряча вода закінчиться, оскільки вона нагрівається безперервно. Однак може виникнути невелика затримка, перш ніж вода досягне потрібної температури, особливо якщо водонагрівач миттєвої дії знаходиться на великій відстані від крана.

Водонагрівач миттєвої дії або бойлер - що економічніше?

Якщо система гарячого водопостачання встановлюється в рамках нового будівництва або реконструкції, вартість відіграє важливу роль у процесі прийняття рішення. Щоб отримати повне уявлення, необхідно розрізняти витрати на придбання та експлуатаційні витрати. Витрати на придбання включають купівлю системи та її встановлення. Поточні витрати включають в себе витрати на експлуатацію та обслуговування.

Проточний водонагрівач у ванній кімнаті - вартість

Сучасний проточний водонагрівач для ванної кімнати коштує від 1500 до 25000 грн. Установка залежить від обставин. Якщо необхідна техніка вже є, то встановлення обійдеться у 2000-4000 грн. Однак, якщо, наприклад, необхідно прокласти силові кабелі, це може коштувати від 4000 до 6000 грн.

Залежно від потужності проточного водонагрівача, витрати на електроенергію для 10-хвилинного душу становлять від 10 до 15 грн. Це означає, що лише щоденний душ може коштувати 450 грн на місяць витрат на електрику. Використання гарячої води з крана також відіграє свою роль. Не забувайте: Обов'язкове щорічне технічне обслуговування. Це коштує ще 1000 грн.

Бойлер - вартість експлуатації

Електричний котел випускається в різних обсягах і тому може сильно відрізнятися за ціною. Невеликі бойлери можна придбати всього за 4000 грн, але є і пропозиції за 15000 грн. Для сім'ї з чотирьох осіб необхідний бойлер об'ємом 150 літрів. Для сім'ї з однієї людини зазвичай достатньо бойлера на 50 літрів. Встановлення коштуватиме від 1600 до 5000 грн - залежно від розміру бойлера і вартості монтажу. Якщо ви хочете, щоб бойлер забезпечував гарячою водою цілодобово, витрати на електроенергію будуть високими. Вам доведеться виділити близько 1000 грн на місяць. Витрати можна скоротити, наприклад, за рахунок використання електроенергії в нічний час або поновлюваних джерел енергії. Цю статтю витрат можна оптимізувати з розрахунку на одну особу, особливо при споживанні великої кількості води. Щорічне технічне обслуговування також має бути враховано в загальних витратах.

Недоліки водонагрівача миттєвої дії:

  • Високе енергоспоживання
  • Гаряча вода подається не миттєво - вода втрачається до тих пір, поки прилад не «запуститься».
  • Немає доступу до дешевої електроенергії в нічний час.

Переваги бойлера:

  • Ідеально підходить, коли потрібна велика кількість гарячої води.
  • Можлива одна точка постачання для всього будинку.
  • Гаряча вода доступна негайно - коли бойлер активний.
  • Можливість підключення до сонячних систем / газового опалення.

Недоліки бойлера:

  • Високі витрати на електроенергію, оскільки вода має нагріватися постійно.
  • Коли бойлер вимкнений, потрібно багато часу, щоб отримати гарячу воду.
  • Обмежений обсяг води - ємність бойлера.

Висновок: проточний водонагрівач проти бойлера

Обидва рішення мають свої переваги та недоліки. Тому все залежить від сфери застосування. Водонагрівачі миттєвої дії краще підходять для кранів, які використовуються менш часто. Наприклад, для одного будинку цілком достатньо одного. Бойлери, навпаки, підходять для будинків із більшими кранами.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 9)
Попередня новина: Датчик витоку газу: який ...
Наступна новина: Як працює низькообертовий ...

КОМЕНТАРІ