У чому різниця: експертна оцінка та експертиза

У чому різниця: експертна оцінка та експертиза

04.06.24 10:50 0 284

Оцінка чи експертиза? Що краще вибрати в конкретній ситуації та як віддати перевагу кращому результату? Та чи є якась суттєва різниця між двома цими поняттями?

Так от, позначимо різницю. Почнемо з оцінки. Як правило, дана процедура призначається для того, щоб з'ясувати ринкову (не завищену та не занижену) вартість нерухомості, будь то квартира, будинок чи офісне приміщення. Наведемо простий приклад – для того, щоб купити чи продати квартиру, особливо якщо йдеться про іпотеку, то вам обов'язково потрібно буде пройти через процедуру оцінки. Тобто прийде фахівець, все подивиться, перевірить та виставить свій «цінник» на квартиру.

Тепер наведемо трохи інший приклад. Ви затопили сусідів. За вашими прикидками ушкодження там мали бути не такими критичними. Сусіди викликали оцінювачів для того, щоб ті винесли рішення щодо суми збитків. Ті фахівці діяли не надто професійно та орієнтувалися лише на візуальні ушкодження. Ви ж знали, що незадовго до цього попередні господарі квартири так само заливали цих сусідів, і ремонт не був здійснений, оскільки сторони розійшлися мирно. І ось якимось чином було пораховано і ту минулу шкоду. Що робити? І ось тут якраз доречно буде замовити експертизу, щоб у вас були офіційні папери на рахунок того, що мали місце два різні випадки затоплення, і оплачувати вам потрібно не всі збитки.

Схожий приклад можна навести і у відношенні до автомобіля. Припустимо, ви потрапили у ДТП, ви і друга сторона замовила послугу з оцінки збитків. У результаті сума вийшла в обох випадках різна. Що робити? Можна замовити незалежну експертизу. Цей результат буде найточнішим. Причому з великою ймовірністю суд розглядатиме і прийматиме за основу саме результати незалежної експертизи.

Підсумок тут можна підбити наступний:

  1. Оцінка відповідає виключно на запитання «Скільки це коштує насправді?».
  2. Експертиза може відповідати на значно ширше коло питань: «Хто винен у шкоді, наскільки збиток є суттєвим і чи всі обставини справи є характерними для даної ситуації».

Оцінка та судова експертиза – це два різні поняття.

Вхід до зали судових засідань

Експертна оцінка – це процес визначення ринкової вартості об'єкта нерухомості, рухомого майна чи бізнесу на певну дату. Оцінка може проводитися як для цілей кредитування, так і для податкової звітності, угод купівлі-продажу, страхування, оренди тощо. Оцінювач спирається на дані про ринкову ситуацію, стан об'єкта, його характеристики та інші фактори, щоб визначити його вартість.

Судова експертиза – це дослідження, проведене за рішенням суду, виявлення фактів чи встановлення певних обставин справи. Експерти можуть бути запрошені для визначення причин ушкодження об'єкта чи тіла людини, визначення шкоди, виявлення наявності чи відсутності порушень правил та законів тощо. Судова експертиза проводиться відповідно до певних норм і правил і має юридичну значущість, вищу за значимість незалежної оцінки.

Таким чином, основна відмінність між оцінкою та судовою експертизою полягає в тому, що перша визначає виключно ринкову вартість об'єкта, а судова експертиза – встановлює факти та обставини справи для ухвалення рішення судом.

При цьому сфера застосування оцінки є значно ширшою порівняно із експертизою. Якщо остання проводиться виключно для розгляду у суді, то експертна оцінка найчастіше робиться для нотаріальних цілей та бухгалтерського обліку підприємств.

Відмінність звіту оцінювача від висновку судового експерта

Що таке звіт про оцінку та які вимоги до його змісту?

Звіт про оцінку – це підсумковий документ, складений за результатами роботи оцінювача із визначення вартості об'єкта незалежно від виду певної вартості (найчастіше – ринкової). Визначення вартості, наприклад, нерухомості є досить затребуваною. Її потреба виникає при успадкування, купівлі-продажу майна, і навіть коли нерухоме майно предмет судових розглядів та інших випадках.

Під час підготовки звіту про оцінку фахівець проводить як аналіз ринку оцінюваного об'єкта, а й моніторинг ціни аналогічне майно, після чого з найближчих аналогів отримує ринкову вартість об'єкта.

Підсумки визначення вартості об'єкта, як вже було згадано на початку, оцінювач оформляє у вигляді звіту в паперовому та/або електронному вигляді. Документ у паперовому вигляді нумерується, прошивається, підписується оцінювачем та засвідчується печаткою та підписом керівника організації, з якою оцінювач уклав трудовий договір. Звіт в електронному вигляді підписується електронним цифровим підписом оцінювача та керівника. До звіту про оцінку прикладаються копії документів, переданих замовником, фотографії майна та інша інформація про об'єкт аналізу, наприклад оголошення про продаж об'єктів-аналогів.

Що таке експертний висновок та які вимоги до його змісту?

На підставі проведених досліджень з урахуванням їх результатів експерт від свого імені або комісія експертів дають письмовий висновок та підписують його. Висновок про ринкову вартість у межах проведеної судово-оціночної експертизи можна порівняти зі звітом про оцінку. Проте готується він виключно під час судового розгляду за призначенням судом. Судовим експертом можуть виступати або співробітники державних судових організацій або працівники приватних компаній, які мають достатні знання та навички для проведення оціночних експертиз.

За змістом висновок експерта про ринкову вартість принципово відрізняється від звіту про оцінку. Однак є нюанси.

У чому відмінність звіту про оцінку від висновку експерта?

  1. Звіт про оцінку готується, виходячи з укладеного із замовником послуги договору. Висновок експерта про визначення ринкової вартості дається на підставі ухвали суду. Експертний висновок матиме для суду більше доказове значення також через попередження експерта про кримінальну відповідальність за надання свідомо неправдивого висновку.
  2. Звіт про оцінку має статус доказу при судовому розгляді. Однак якщо суд призначить експертизу, то в основу рішення суду, найімовірніше, покладе висновки експерта щодо ринкової вартості майна (дивись пункт 1), за умови, що не буде призначено повторну та/або додаткову експертизу.

Джерело інформації – сайт https://оцінка.укр

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 20)
Попередня новина: Паліативна допомога при ...
Наступна новина: Генштаб: на фронті ...

КОМЕНТАРІ