Інститут української мови ще доопрацьовує новий правопис,який 22 травня мав бути оприлюднений

Інститут української мови ще доопрацьовує новий правопис,який 22 травня мав бути оприлюднений

04.06.24 12:21 0 114
Інститут української мови продовжує роботу над усуненням недоліків, які є в новому українському правописі, розповів в інтерв'ю Радіо Свобода директор Інституту української мови НАН України, доктор філологічних наук, професор Павло Гриценко. За його словами, доопрацьований правопис буде оприлюднений наприкінці цього року.

«Правопис треба скоротити, позабирати з нього те, що стосується самоочевидних речей, яких не треба давати. Робота дуже велика, і ми намагаємося реалізувати це завдання, яке нам підкинули волюнтаристи, адміністратори. Згідно з чинним законодавством, тепер цей варіант правопису, який ми доопрацюємо, подамо комісії з мовних стандартів. І тоді вона ухвалює і пускає його в життя. Тепер не будуть причетні ані Кабмін, ані Міністерство освіти та науки. Зараз не треба створювати правописних комісій. Але ми йдемо шляхом іншим – максимального узгодження з провідними вченими, які досліджують ці питання», ? каже Павло Гриценко.

За словами мовознавця, в новому українському правописі є десятки помилок.

30 травня цього року Верховний суд України підтвердив чинність і обов'язковість застосування українського правопису, схваленого в 2019 році. Чинна редакція затверджена постановою Кабінету міністрів України 22 травня 2019 року, а в січні 2021 року Окружний адміністративний суд Києва (ОАЗК) визнав незаконною та скасував постанову Кабміну про запровадження нового українського правопису. Вже у травні 2021-го Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення ОАЗК і Український правопис, затверджений у 2019 році, залишили чинним. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Кремінь: Верховний суд підтвердив чинність і обов'язковість застосування нового правопису

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: З 1 червня Тернопіль ...
Наступна новина: Срібло Чемпіонату України ...

КОМЕНТАРІ