Із Золочівської громади Харківщини вивозять всіх дітей на випадок наступу армії РФ

Із Золочівської громади Харківщини вивозять всіх дітей на випадок наступу армії РФ

06.06.24 12:05 0 71
З Золочівської громади Богодухівського району на Харківщині превентивно вивозять людей, на випадок наступу чи окупації населених пунктів. Про це в етері Радіо Свобода (проєкт Свобода Ранок) сказав начальник Золочівської селищної військової адміністрації Віктор Коваленко.

За його словами, місцева влада застосувала примусову евакуацію, щоб вивезти всіх дітей. Місцеві посадовці, поліцейські, волонтери проводили бесіди з власниками кожного домогосподарства. 12 людей, які раніше написали заяви про відмову від евакуації, передумали і виїхали теж.

«На Івашки – це село буквально за 800 метрів від кордону – ми звідти в рамках примусової евакуації евакуювали всіх діточок. Там залишилось 140 чоловік дорослих. Кожного дня ми вивозим звідти разом з волонтерами місцевих мешканців. Олександрівка – якщо раніше було 47 дітей, то на залишилось одна. Вчора вивезли з Тимофіївки дітей, з Відродженівського вивезуть ще одну дитину і там не буде вже дітей зовсім. Деякі хотіли повернутися. Але є певна відповідальність, в тому числі кримінальна. Всі попереджені про це», – каже Коваленко.

Читайте також: В окупованій частині Вовчанська сили РФ створили фільтраційний табір – Синєгубов

Голова селищної військової адміністрації Віктор Коваленко, посилаючись на інформацію від військових, каже що нині ситуація на кордоні вже не така загрозлива, як була минулого тижня, коли голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов висловлював занепокоєність активністю сил РФ на Харківщині в напрямку Золочева.

«Десь тиждень тому з Російської Федерації було потужне скупчення і була вкрай небезпечна ситуація. Але на за даними військових, ситуація стала краща… Краще в цих випадках підстрахуватися, зробити певні висновки і упередити ситуацію, яка може бути негативна для населення… Навіть якщо ситуація стала краща, навіть попри те, що в нас є потужний військовий контингент і все інше. Все ж таки, я вважаю, що потрібно місяць-півтора, навіть більше, упередити ситуацію, щоб люди були в безпеці» – каже Коваленко.

Коваленко каже, що в рамках евакуації із прикордонних старостинських округів Золочівської громади планують вивезти 1 740 людей.

Читайте також: «З очей уламки витягували»: із «гарячих» точок Харківщини рятують маломобільних та паліативних хворих

Примусову евакуацію дітей загалом запровадили у шістьох селах Золочівської громади. Це – Івашки, Перовське, Басово, Тимофіївка, Відродженівське та Олександрівка. Люди їдуть або до своїх рідних в інших населених пунктах, або ж їх розміщують у визначених владою місцях – гуртожитках. Коваленко запевняє, що там їх забезпечують усім необхідним.

За одним із планів евакуації людей із Золочівської громади вивозять до іншого Золочева – на Львівщині,каже Коваленко:

«Це наш регіон-побратим. Наприклад, вчора туди перша сім'я приїхала. В 22-у році приїжджали, а це от зараз приїхали у Золочів, з дитинкою 9 місяців. Їх розмістили в чудових умовах. Тобто і наші регіональні зв'язки ми також залучаємо до цього процесу».

Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов 29 травня повідомив, що готується евакуація з міста Золочів – за його словами, він стане наступною ціллю армії Росії.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі висаджують ...
Наступна новина: КМДА заперечує вручення ...

КОМЕНТАРІ