Костін: в Україні розслідують 28 справ про вбивства 62 українських полонених військовими РФ

Костін: в Україні розслідують 28 справ про вбивства 62 українських полонених військовими РФ

21.06.24 15:24 0 49
Українські правоохоронці мають інформацію про те, які саме офіцери віддали наказ не брати українських військових у полон – про це генеральний прокурор Андрій Костін 19 червня повідомив у ефірі телемарафону.

«Наразі ми перевіряємо цю інформацію, за результатами перевірок та слідчих дій прокурори та слідчі будуть приймати рішення щодо повідомлення їм про підозру», – сказав він.

Костін назвав важливим, що українській стороні вдалося отримати докази, що російські військові, які вбивають полонених, діють за наказом, оскільки це є підтвердженням, що вбивства та тортури військовополонених та цивільних – це «спланована стратегія країни-агресора».

«Загалом на ми розслідуємо 28 кримінальних проваджень за фактами вбивства російськими військами 62 українських військовополонених. У цих провадженнях повідомлено про підозри чотирьом особам, щодо двох осіб уже завершене розслідування та обвинувальні акти скеровано до суду. Одну особу засуджено», – розповів генпрокурор.

Читайте також: ГУР заявляє про ідентифікацію військових РФ, які причетні до вбивства чотирьох українських військовополонених біля Роботиного

Він додав, що Україна отримала «жорстку реакцію» міжнародних партнерів щодо інформації про обезголовлення полоненого, яка стала відомою напередодні.

«Сподіваюся, що ця реакція конвертується в реальні кроки для тиску на Росію та забезпечення покарання винних у міжнародних злочинах», – додав Костін.

Напередодні в Офісі генпрокурора повідомили про обезголовлення українського захисника на Донеччині. ОГП отримали інформацію, що «керівники одного з підрозділів окупаційних військ РФ у Волноваському районі Донеччини віддали наказ не брати в полон українських військовослужбовців, натомість вбити їх з нелюдською жорстокістю – шляхом обезголовлення».

Про подібні ймовірні дії російських військ повідомляється не вперше.

Читайте також: ОГП: правоохоронці встановили особу українського військового, про жорстоке вбивство якого повідомляли напередодні

Управління Верховного комісара ООН із прав людини в одній зі своїх доповідей про ситуацію в Україні, що охоплює період з лютого до липня 2023 року, зафіксувало шість випадків позасудових страт українських військовополонених.

Російські військові з початку грудня 2023 року, ймовірно, вбили щонайменше 15 українських військовослужбовців, які намагалися здатися в полон, і ще не менш як шістьох військових, які вже здалися. Таких висновків дійшла міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch. Про це йдеться у доповіді організації, опублікованій на початку травня цього року.

Згідно з Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими, підписаною зокрема Росією, полоненим мають бути гарантовані життя і гуманні умови утримання. Страти чи жорстоке поводження з військовополоненими належать до воєнних злочинів. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Живі скелети», полон і Червоний Хрест: чи відвідує хтось українських полонених

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: МОЗ: в Україні через ...
Наступна новина: У Тернополі на базі лікарні ...

КОМЕНТАРІ