ОГП: на Донеччині війська РФ обезголовили українського захисника,правоохоронці почали розслідування

ОГП: на Донеччині війська РФ обезголовили українського захисника,правоохоронці почали розслідування

21.06.24 13:20 0 44
Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що на Донеччині російські війська обезголовили українського захисника.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

За його словами, у межах слідства вживаються всі необхідні заходи задля встановлення обставин події, «перевіряється причетність конкретних військовослужбовців РФ до вчинення цього злочину».

«Ми отримали інформацію, що керівники одного з підрозділів окупаційних військ РФ у Волноваському районі Донеччини віддали наказ не брати в полон українських військовослужбовців, натомість вбити їх з нелюдською жорстокістю – шляхом обезголовлення. Факт обезголовлення українського захисника зафіксовано на Донеччині», – повідомив він.

Генпрокурор розповів, що під час проведення аеророзвідки на одній з бойових позицій в Донецькій області українські військові виявили пошкоджений броньований автомобіль Сил оборони України, на ньому була відрізана голова українського захисника.

«Це черговий доказ, що воєнні злочини, які чинить агресор, – не поодинокі інциденти, а спланована стратегія російського режиму. Ці злочинні накази були віддані на рівні керівництва батальйону та роти окупаційних військ», – заявив Костін, додавши, що ці злочини не залишаться безкарними.

Про подібні ймовірні дії російських військ повідомляється не вперше.

Управління Верховного комісара ООН із прав людини в одній зі своїх доповідей про ситуацію в Україні, що охоплює період з лютого до липня 2023 року, зафіксувало шість випадків позасудових страт українських військовополонених.

Російські військові з початку грудня 2023 року, ймовірно, вбили щонайменше 15 українських військовослужбовців, які намагалися здатися в полон, і ще не менш як шістьох військових, які вже здалися. Таких висновків дійшла міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch. Про це йдеться у доповіді організації, опублікованій на початку травня цього року.

Згідно з Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими, підписаною зокрема Росією, полоненим мають бути гарантовані життя і гуманні умови утримання. Страти чи жорстоке поводження з військовополоненими належать до воєнних злочинів. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: HRW: з грудня 2023 року російські військові вбили щонайменше 15 українців, які здавалися в полон

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі обмежено рух ...
Наступна новина: 15 років ув’язнення з ...

КОМЕНТАРІ