СБУ: майже 300 цивільних загинули від протипіхотних мін Росії із початку повномасштабної війни

СБУ: майже 300 цивільних загинули від протипіхотних мін Росії із початку повномасштабної війни

16.07.24 18:47 0 104
Служба безпеки України готує докази масового використання російськими військами протипіхотних мін проти цивільних українців для суду в Гаазі – про це пресслужба відомства повідомила 12 липня.

Згідно з позицією слідства, Росія свідомо використовує протипіхотні міни проти мирних жителів, що є порушенням міжнародного права, законів та звичаїв війни.

«З початку повномасштабного вторгнення через ворожі вибухові пристрої постраждало понад 1 тисяча мирних жителів, з яких 297 – загинули. Серед них – багато дітей. Після отримання СБУ достатньої кількості доказів буде вирішуватися питання про передачу матеріалів до Міжнародного кримінального суду в Гаазі», – заявила служба.

Читайте також: ОВА: на Харківщині через підрив на міні автомобіля загинули шість людей, серед них немовля

Відомство додає, що російські загарбники цілеспрямовано облаштовують мінні пастки поблизу або на території населених пунктів у зоні бойових дій. У тому числі для цього використовують предмети широкого вжитку, в тому числі дитячі іграшки та коробки з цукерками.

Також російські диверсанти використовують мінні загородження, відступаючи з прифронтових та прикордонних районів України.

Правоохоронці зафіксували найбільше фактів застосування Росією мінних пасток проти цивільних у Донецькій та Харківській областях.

Йдеться про фугасні та осколкові протипіхотні міни типу:

* ПФМ-1 – боєприпас натискної дії (відомий як «пелюсток»). Внаслідок підриву на такій міні людина отримує значні поранення ніг, що можуть призвести до смерті

* ПМН-2 – також боєприпас натискної дії. Зазвичай під час вибуху людині відриває кінцівку, якою вона наступила на міну

* ОЗМ-72 – вистрибуючий боєприпас кругового ураження, відомий як «міна-жаба». Під час спрацювання вона «вистрибує» на висоту майже 1 метр та уражає уламками в радіусі 25 м

* МОН-50 – протипіхотна міна направленої дії, заборонена Оттавською конвенцією

СБУ також закликає громадян України дотримуватися правил безпеки і в разі виявлення підозрілих предметів не чіпати їх і повідомити правоохоронців.

Місцева влада та рятувальники регулярно повідомляють про підриви цивільних на вибухових пристроях, у тому числі на протипіхотних мінах. За даними МВС, в Україні «потенційно замінованими» залишаються 144 тисячі квадратних кілометрів.

Читайте також: Японія та Камбоджа спільно допоможуть розмінувати Україну

У лютому 2024 року журналісти проєкту Радіо Свобода «Схеми» ідентифікували низку російських саперів та їхніх командирів, які після відступу з Харківщини густо замінували частину територій, окупованих ними раніше.

Також журналісти дослідили, що серед мін, які російські сапери встановлювали після відступу, – були заборонені міжнародними конвенціями типи протипіхотних мін, на яких тепер підриваються жителі деокупованих територій.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: «Поверніть мене додому»: ...

КОМЕНТАРІ