Прокуратура АРК: проросійського активіста з Криму заочно судитимуть за колабораціонізм

Прокуратура АРК: проросійського активіста з Криму заочно судитимуть за колабораціонізм

19.07.24 10:17 0 93
Українські правоохоронці направили до суду обвинувальний акт щодо голови організації «Регіональна національно-культурна автономія кримських татар Республіки Крим» за підтримку війни проти України та допомогу російській армії. Про це повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим.

Як зазначається, 2022 року фігурант в ефірі одного з російських медіа заперечував поширення суверенітету України на півострів і закликав іноземних лідерів визнати анексію Криму.

«У 2022-2023 роках у соцмережі обвинувачений публікував інформацію про збір та передачу «допомоги» окремим підрозділам держави-агресора, що беруть участь в бойових діях на території України. Зокрема, «810-й окремій гвардійській бригаді морської піхоти» та добровольчому підрозділу з Санкт-Петербургу передано тактичний одяг, матеріальні ресурси, комп'ютерну техніку», – йдеться у повідомленні.

Фігуранту інкримінують колабораційну діяльність, допомогу державі-агресору та виправдання агресії проти України. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Читайте також: В Україні заочно засудили начальника кримської колонії – прокуратура АРК

Згідно з відкритими даними, головою «РНКА кримських татар Республіки Крим» є Ейваз Умеров.

У жовтні 2022 року повідомлялося, що він побився з радником російського голови Криму Ервіном Мусаєвим, звинувативши його в «проукраїнській позиції». Мусаєв заявив, що на нього напали через його «принципову проросійську позицію». Згодом російська поліція у Криму порушила кримінальну справу проти Умерова, звинувативши його в «навмисному заподіянні середньої тяжкості шкоди здоров'ю».

2 листопада 2022 року російські силовики провели обшук у будинку Умерова.

28 грудня 2022 він вийшов на одиночний пікет на площу Леніна біля будівлі російського уряду в Сімферополі. У зверненні до президента РФ Умеров повідомив, що займається публічним викриттям «п'ятої колони» у російській владі, за що зазнає тиску. Після цього російські силовики заарештували Умерова.

26 січня 2023 року повідомлялося, що російський суд у Криму засудив Умерова до трьох років позбавлення волі за «перевищення посадових повноважень». ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В окупованому Севастополі запровадили графіки відключень, світла не буде 12 годин

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Дрони СБУ уразили базу ...
Наступна новина: Ще дві рекламних ...

КОМЕНТАРІ