Лубінець повідомив про вивезення 12 дітей з окупованих територій

Лубінець повідомив про вивезення 12 дітей з окупованих територій

20.07.24 08:30 0 96
З окупованих територій вдалося евакуювати 12 дітей, заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець 19 липня.

«На Батьківщину вдалося повернути 12 українських діток! Діти разом зі своїми рідними проживали на ТОТ – у Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях. На щастя, нині вони вже на підконтрольній Україні території», – заявив він.

Омбудсман розповідає, що окупанти нав'язували родинам російські паспорти, без яких вони не могли отримувати медичну допомогу:

«Лікарі не приймають навіть дітей із вродженими вадами, яким потрібен ретельний догляд. Однак батькам пропонують відправити дітей на «реабілітацію», яка часто є депортацією чи примусовим переміщенням. Деяким дітям доводилося відвідувати «російські школи», в яких здійснювалася активна агітація за «руський мір».

Читайте також: «Поверніть мене додому». Як депортовані Росією українські в'язні намагаються повернутися додому?

Лубінець зацитував свідчення евакуйованих, за якими російські військові катують дорослих, а дітей «допитують без присутності батьків і також застосовують методи катування».

За даними України, за час війни в Росії та на окупованих територіях опинилися понад 20 тисяч українських дітей.

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Торецьку залишається 4,5 тис жителів. Серед них можуть бути діти, попри примусову евакуацію – влада

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Держенергонагляд виявив ...
Наступна новина: У Тернополі відбудеться ...

КОМЕНТАРІ