УПЦ (МП) відреагувала на схвалення закону про заборону релігійних організацій,пов’язаних з РПЦ

УПЦ (МП) відреагувала на схвалення закону про заборону релігійних організацій,пов’язаних з РПЦ

22.08.24 08:46 0 62
Українська православна церква (Московського патріархату) відреагувала на схвалення Верховною Радою закону про заборону релігійних організацій, пов'язаних з Російською православною церквою.

Як заявив в коментарі hromadske голова інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Климент, законопроєкт №8371 «можливо і забороняє УПЦ МП», однак в Української православної церкви немає приставки МП.

«Українська православна церква і надалі буде жити як істинна церква, визнана більшістю практикуючих українських вірян та помісних церков світу. Це об'єктивна річ. Будь-які спроби заборонити об'єктивну річ призведуть лише до дискредитації, в тому числі й міжнародної, тих, хто це захоче якось реалізувати», – сказав він.

Митрополит каже, що цей закон стосується релігійних організацій, які афільовані з закордонними центрами, а УПЦ, за його словами, не має адміністративних зв'язків з такими, а якщо ж її хтось буде у цьому звинувачувати — це буде «виключно маніпулятивно», позаяк не існує жодного українського документа, який би це підтверджував, продовжив митрополит.

20 серпня Верховна Рада схвалила законопроєкт №8371, який забороняє діяльність в Україні Російської православної церкви і релігійних організацій, афілійованих з нею. Закон, серед іншого, передбачає, що РПЦ не може бути власником, учасником юридичних осіб, зареєстрованих в Україні.

Читайте також: 63% українців підтримують заборону УПЦ (МП) в Україні – КМІС

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну у травні 2022 року УПЦ (МП) оголосила курс на незалежність від Московського патріархату, заявивши про самостійність і незалежність від Москви. Проте після цього у Російській православній церкві (РПЦ) сказали, що єдність із УПЦ (МП) зберігається.

Згодом релігієзнавча експертиза статуту Української православної церкви (Московського патріархату) показала наявність церковно-канонічного зв'язку з Російською православною церквою, повідомила Державна служба з етнополітики та свободи совісті. У службі кажуть, що УПЦ продовжує перебувати щодо РПЦ у відносинах підпорядкування.

УПЦ (МП) цю релігієзнавчу експертизу назвала «незаконною та проведеною з порушенням законодавства та такою, що виходить за межі предмета свого дослідження». ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чи стала Українська православна церква (МП) незалежною від Москви?

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Після обстрілу кафе на ...

КОМЕНТАРІ