У Рівненській області старосту громади і поліцейського підозрюють в організації схеми уникнення мобілізації

У Рівненській області старосту громади і поліцейського підозрюють в організації схеми уникнення мобілізації

19.09.24 13:50 0 49
За процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури двом чоловікам повідомлено про підозру у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період, а також в одержанні неправомірної вигоди, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1, ч. 3 ст. 368 КК України).

За даними досудового розслідування, староста одного з округів Радивилівської громади, разом з місцевим поліцейським налагодили «бізнес» на ухилянтах. Зокрема, посадовець, замість того, щоб проводити оповіщення осіб мобілізаційного віку, які могли і мали би поповнити лави ЗСУ для захисту країни – перешкоджав цьому процесу. Під час видачі повісток він, разом з правоохоронцем, пропонував клієнтам кілька шляхів уникнення мобілізації.

Так, за 2000 доларів США поліцейський ініціював відкриття фіктивного кримінального провадження, яке передбачало можливість умовного покарання. Це дозволило б призовникам уникнути на цей час призову за мобілізацією. Якщо клієнт вже перебував у розшуку – вартість послуги зростала ще на 6500 грн.

Схему викрили у травні цього року і наразі правоохоронця вже звільнено із займаної посади. Суд обрав обом фігурантам запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 908400 грн для старости і 1244200 грн для експоліцейського.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Третього слідчого відділу (з дислокацією у м. Рівне) ТУ ДБР, розташованого у місті Хмельницькому за оперативного супроводу Управління СБУ в області та Рівненського управління внутрішньої безпеки НП України.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ