Прокуратура: російські військові розстріляли двох полонених бійців ЗСУ біля Селидового

Прокуратура: російські військові розстріляли двох полонених бійців ЗСУ біля Селидового

22.10.24 11:01 0 39
Українські правоохоронці зафіксували ще один випадок розстрілу російськими військами полонених бійців Сил оборони, повідомляє Офіс генерального прокурора 21 жовтня.

За оперативними даними відомства, російські військові захопили двох українських військовослужбовців у полон у Покровському районі Донеччини вдень 18 жовтня.

«Окупанти, які штурмували лісопосадку поблизу міста Селидове, поклали беззбройних військовополонених обличчям донизу. Вони утримували їх в такому положенні, притискаючи ногами до землі, а через деякий час розстріляли впритул з автоматичної зброї», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Костін: страти українських військовополонених є цілеспрямованою політикою РФ

Прокуратура нагадує, що вбивство полонених є порушенням Женевських конвенції й кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Генеральний прокурор Андрій Костін 15 жовтня назвав вбивство українських військовослужбовців у полоні цілеспрямованою політикою РФ.

Повідомлення про вбивства, тортури й жорстоке поводження з українськими військовополоненими надходять регулярно. Загалом українські правоохоронні органи мають інформацію про вбивство щонайменше 93 українських військовополонених російськими солдатами, повідомив 4 жовтня представник ОГП Юрій Бєлоусов.

Читайте також: ОГП: на Бахмутському напрямку сили РФ розстріляли, ймовірно, пораненого бійця ЗСУ, розпочато розслідування

За його словами, 80% випадків страт українських військовополонених зафіксовано у 2024 році, але тенденція стала з'являтися в листопаді 2023 року, коли «відбулися зміни у ставленні військовослужбовців РФ до наших військовополонених у гірший бік».

Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявляє, що спостерігає збільшення кількості страт російськими військовими українських військовополонених, і наголошує, що російські командири, ймовірно, «потурають, заохочують або прямо наказують» здійснювати розстріли. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Звільнення Буткевича: як Росія судила військового і правозахисника та чому його повернення так сколихнуло суспільство

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На кордоні з Молдовою ...
Наступна новина: Українського правозахисника ...

КОМЕНТАРІ